« Πάμπλο Νερούντα | Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑΣ »


ΚΡΑΝΑ

Καλησπέρα και καλό απόγευμα !

Τις προάλλες ήμουν επίσκεψη σε ένα φιλικό σπίτι και με κέρασαν λικέρ σπιτικής παραγωγής,πολύ ωραίο.                                                                                                     Στην ερώτησή μου τι ήταν,μου απάντησαν ότι ήταν κράνα. Βρήκα μερικές πληροφορίες για αυτό το ποτό και θέλησα να τις μοιραστώ μαζί σας.


 1542823523_a5250bec2f.jpg


Το ποτό κράνα προέρχεται απο ένα φυτό με την ονομασία Κρανιά και για τους βιολόγους είναι ένα πλάσμα με το όνομα Cornys mas

Kόρνος ο αρσενικός  και ανήκει στην οικογένεια των Κορνιδών (Cornaceae).


cornus_.jpg


Περιγραφή: Πρόκειται για έναν σφαιρικό θάμνο ή μικρό δέντρο με πράσινα φύλλα που γίνονται κίτρινα το φθινόπωρο και τα ρίχνει τον χειμώνα, (φυλλοβόλο) και μπορεί να φτάνει μέχρι τα 8 μέτρα ύψος.Εχει κίτρινα άνθη τον Φεβρουάριο και Μάρτιο σε γυμνά κλαδιά και κόκκινους εδώδιμους καρπούς  με σαρκώδες περίβλημα, που φτάνουν σε μήκος τα 1,5 εκ. και ωριμάζουν από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο,τα γνωστά  σε όλους "κράνα'' 


krania.jpg

                                                                                                                                                                                                                                                                        Είναι φυτό που αγαπάει το φως, αντέχει στην ξηρασία και τους παγετούς, ενώ προτιμά εδάφη χαλαρά και κυρίως ασβεστολιθικά. Πολύ καλά διατηρημένα δένδρα σήμερα, απαντώνται σε περιοχές που δεν έχουν αξιοποιηθεί αρκετά, όπως κοντά σε εκκλησίες.Μια από τις σημαντικότερες χρήσεις της κρανιάς είναι ότι αποτελεί όμορφο καλλωπιστικό φυτό, αφού ανθίζει μέσα στο χειμώνα, ενώ και την περίοδο ωρίμανσης των καρπών είναι εξαιρετικά ελκυστική.Η κρανιά χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την εποχή και την διάρκεια άνθισης.

Cornus alba Spaethii.jpg


Ιστορικά: Στην αρχαιότητα από το ξύλο της κρανιάς έφτιαχναν τα δόρατα, ¨ξυστοίς κρανεΐνοις¨, λόγω του ότι είναι γερό, ελαφρύ και ευθυτενές. Από το ίδιο ξύλο φτιάχνονταν και τα Μακεδονικά δόρατα που ονομάζονταν Σάρισες. Αναφορές για το φυτό και την χρήση του ξύλου του γίνονται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, τον Θεόφραστο και τον Ξενοφώντα.

Ο Όμηρος αναφέρει τα κράνα ως τροφή χοίρων, ενώ ο Θεόφραστος αναφέρει τον καρπό ως "κράνιον". Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως τα κράνα είχαν και μαγικές ιδιότητες. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα βεβαιώνει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και την παρέα του, για τροφή, "καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον", κράνα δηλαδή και πουρναρίσια  βαλανίδια.                                                                                                                                                                                               To ξύλο της κρανιάς είναι σκληρότατο και αντοχής σε θραύση. Tα πιο γερά γκλιτσόξυλα των τσοπάνων γίνονται από νεαρούς βλαστούς κρανιάς. Κρανίσιες βέργες χρησιμοποιούσαν και οι ... δάσκαλοι. "Ακάρδιον και στερεόν όλον, όμοιον κέρατι την πυκνότητα και την ισχύν", χαρακτηρίζει το κρανόξυλο ο Διοσκουρίδης. Από ξύλο κρανιάς κατασκευάστηκε ο Δούρειος Ίππος της Τροίας. Κρανίσια ήσαν τα δόρατα των αρχαίων θηρευτών και των πολεμιστών του Μεγ. Αλεξάνδρου, ενώ από το σκληρό ξύλο της κρανιάς κατασκευάζονται διάφορα μικροαντικείμενα,την κατασκευή μπαστουνιών, κυρίως της παραδοσιακής γκλίτσας καθώς για τις λαβές μεταλλικών εργαλείων.

image005.jpg

Κύριες χρήσεις

Οι κόκκινοι στυφοί καρποί της, τα κράνια, ήσαν τα παλιά τα χρόνια η αμβροσία των φτωχών ανθρώπων του χωρίου , μαζί με τα βατόμουρα και τα γκόρτσα.Λόγω της μεγάλης στιφάδας τους θεωρούνται τα κράνα - μαζί με τα άγρια σούρβα - δραστήριο φάρμακο κατά της ευκοιλιότητας. Όταν ωριμάσουν καλά τα κράνα, είναι νοστιμότατα. Μερικές μάλιστα ποικιλίες, οι μοσχοκρανιές, δίνουν αρωματικότατους καρπούς με τους οποίους οι γυναίκες του χωριού παρασκεύαζαν νοστιμότατο γλυκό πελτέ και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών, μαρμελάδας και γλυκών. Τα γνωρίζουν όλες οι νοικοκυρές σε μη αστικές αλλά και σε αστικές περιοχές.                                                                                                                                                                                                                                                              

Το ότι τα κράνα έχουν σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες αποδεικνύεται από τις μελέτες που έχουν γίνει και από τα παλιά χρόνια ήταν γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (πλέον των 4 φλαβονοειδών) και χρησιμοποιούνται για φάρμακο από τους ντόπιους στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας. Χρησιμοποιούνται ακόμη και στις ημέρες μας κατά της διάρροιας και εντερικών παθήσεων λόγω της στυπτικότητάς τους που οφείλεται στις ταννίνες. Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες εφαρμόζονται ως αντιπυρετικά. Στις ορεινές περιοχές της χώρας μας τα κράνα τα χρησιμοποιούν κατά καρδιακών παθήσεων, κοιλιόπονου, κατά πόνων περιόδου, στομαχικές και εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια  εργασίας.    

Τα κράνα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ασβέστιο, τανίνες, και κορνίνη. Ο χυμός των φρούτων έχει αναλγητική, αντιπυρετική και καταπραϋντική δράση, ενώ επίσης χρησιμοποιείται ως αναζωογονητικό και αιμοστατικό. Τρώγονται φρέσκα, ή αναμιγνύονται με οινοπνευματώδη ποτά για την παρασκευή του ομώνυμου λικέρ που όμοιό του δεν υπάρχει. 


openingrosevine.gif


Σας δίνω μια συνταγή για να παρασκευάσετε κι εσείς ένα λικέρ απο κράνα και να το απολαμβάνετε τις κρύες νύκτες του χειμώνα.

liker_krano_0.jpg

                                                                                                                                                                                                                                                 

Λικέρ με κράνα

Υλικά :
2 κιλά κράνα ώριμα 
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό κονιάκ

Εάν τα κράνα που έχουμε επιλέξει, δεν είναι ώριμα αρκετά (πρέπει να έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα), τα αφήνουμε μερικές ημέρες, έως ότου ωριμάζουν. Πλένουμε καλά τα κράνα και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Τ' απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα, για να στεγνώσουν. Τοποθετούμε τα κράνα σε γυάλα, σε στρώματα εναλλάξ με τη ζάχαρη. Φροντίζουμε το επιφανειακό στρώμα να είναι ζάχαρη. Καλύπτουμε το στόμιο της γυάλας με διπλό τούλι και το δένουμε. Αφήνουμε τα κράνα για 2-3 μήνες ή έως ότου λιώσει όλη σχεδόν η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ. Κλείνουμε αεροστεγώς. Μετά από 15 ημέρες δοκιμάζουμε το λικέρ και εάν χρειαστεί προσθέτουμε ζάχαρη ή κονιάκ, ανάλογα με τη γεύση που προτιμάμε. Τα κράνα διατηρούνται μέσα στο λικέρ για ένα χρόνο. Όταν αφαιρέσουμε τα κράνα, φιλτράρουμε και τοποθετούμε το λικέρ σε ένα ωραίο μπουκάλι και το απολαμβάνουμε.

Σημείωση: Οσο πιό ώριμα είναι
τα κράνα τόσο πιό ωραίο χρώμα
θα έχει το ποτό μας.

Καλή Επιτυχία !!!

                                                                                                                                                                                                                                                   

sivylla2009

Kαλησπερα Αναστασια.Ειχα πιει λικερ απο κρανα στο Καρπενησι και μου αρεσε πολυ.Σημειωσα και τη συνταγη σου αλλα δεν ξερω που θα βρω κρανα.Εχω κι εγω μια ωραια συνταγη για λικερ μανταρινι.Και ευκοληHappy

magdalini2

Καλησπέρα!Αναστασία μου
Πόσο χρήσιμες οι πληροφορίες σου;
Ποτέ δεν ήξερα για το δέντρο αυτό...Τα έμαθα τώρα όλα από εσένα. Για τις χρήσεις του και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες...Ακόμη και για το λικερ
Σ'ευχαριστώ πολύ που μ'εμαθες τόσο σημαντικά πράγματα!
Καλό απόγευμα!
Την αγάπη μου!

blo_cathrin_ger

Λοιπόν τα κράνα ακούω από τους παλαιότερους πως ήταν πολύ νόστιμο φρούτο. Σήμερα δεν ξέρω πόσο εύκολα βρίσκεις.Ίσως από άγνοια τα σνομπάρουμε κι όλας επειδή μάθαμε στα εξωτικά κι έτσι...
Λικέρ από φρούτα του δάσους βρίσκεις μόνο σε μαγαζιά σε ορεινά χωριά και τότε όλα αυτά γίνονται πολύ in...!
Αν μιλήσουμε για τα ποτά...προτιμάμε τα ξενόφερτα που δεν έχουμε ιδέα για την πρώτη υλη τους και τον τρόπο παρασκευής τους!!!
Kαλησπέεεεερααααα....Happy

anastaciag

Καλησπέρα sivylla !Smile
Τα σπιτικά ηδύποτα είναι και τα καλύτερα !
Πολύ ευχαρίστως να δοκιμάσω να κάνω τη συνταγή σου για το λικέρ μανταρίνι!
Οσο για τα κράνα θα τα βρείς στην εξοχή,γιατί δυστυχώς δεν πουλιούνται στη λαική.
Kαλό απόγευμα !

avatar

καλησπερα και απο μενα...εχουμε στο χωριο μπολικα...μοιαζουν λιγο με τα κερασια...μας εδινε η μαμα για τον κοιλοπονο....

anastaciag

Καλησπέρα Μαρία μου ! Smile
Σε ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά σου λόγια !
Κι εγώ έμαθα πράγματα για την κρανιά που αγνοούσα !
Καλό σου απόγευμα καλή μου φίλη !

avradim

Εχουμε τόσα πολλά στο χωριό...ολόκληρα δάση από κρανιές. Είναι φανταστικά τα κράνια.

anastaciag

Καλησπέρα Κατερίνα μου ! Smile
Τα λικέρ που κάνουμε με τα χεράκια μας,είναι τα καλύτερα μιας και ξέρουμε την ποιότητά τους και τα συστατικά τους.Κι αν δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα κράνα,υπάρχουν τα φρούτα της ελληνικής υπαίθρου,με τα οποία γίνονται εξίσου γευστικά ηδύποτο !
Και τι απόλαυση να πίνεις σπιτικό λικέρ....
Καλό απόγευμα νάχεις φιλενάδα !

anastaciag

Kαλησπέρα Εφη μου ! Smile
Τα κράνα έχουν στυφή γεύση και οι παλιοί κάτι ξέρουν που έχουν το λικέρ ως γιατροσόφι για τον πονόκοιλο !
Καλό σου απόγευμα γλυκειά μου !

xalazia

ΕΛΑ ANASTASIA ΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙ...το εχω δοκιμασει και ειναι υπεροχο...Δεν ειμαι σιγουρη αλλα μου φαινεται οτι αυτο το φυτο ευδοκιμει πολυ σ ενα χωριο που λεγεται Κρανια ...

anastaciag

Καλησπέρα Δημήτρη !Smile
Η κράνα είναι απο τα ομορφότερα δένδρα της φύσης!
Και τα κράνα εκτός απο την παρασκευή λικέρ,χρησιμοποιούνται και για μαρμελάδες,γλυκό κουταλιού.

anastaciag

Καλησπέρα Νικολέτα ! Smile
Να σου δώσω ένα ποτηράκι απο το λικέρ που φτιάχνει η μητέρα μου !
Εκτός απο το χωριό Κρανιά της Ελασσόνας,αυτό το φυτό υπάρχει και σε πολλά άλλα μέρη του τόπου μας.
Καλό σου απόγευμα φιλενάδα!

mary_1973

Καλησπέρα γλυκιά μου Αναστασία!Το δοκίμασα στην Εδεσσα το λικέρ και μ'άρεσε πολύ!Μπράβο για την εγγραφή σου!Μου έλυσες απορίες!Καλό απόγευμα φιλενάδα!SmileSmile

anastaciag

Καλησπέρα φιλενάδα μου !Smile
Και εμένα μου αρέσει,είναι το αγαπημένο μου λικέρ !
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια !
Καλό βράδυ νάχεις ψυχούλα μου !Smile

citizenofdidymoteicho

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εγγραφή! Την Καλημέρα μου Αναστασία και να έχεις μία πολύ πολύ όμορφη εβδομάδα!

anastaciag

Καλησπέρα Δήμο ! Smile
Σε ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια !
Νάχεις ένα πολύ όμορφο απόγευμα !

avatar

polu endiaferon thema mpravo!!!

avatar

παρακαλω απο που μπορω να παρω κρανα????

Το σχόλιο σας

Έχετε λογαριασμό στο Pathfinder;

Δέν επιτρέπεται η χρήση HTML tags για τα σχόλια αυτού του blog